1. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM FRESKY

18.-23. 8. 2024

Umělecká kolonie Bastion IV

Umělecká kolonie Bastion IV Josefov pořádá 1. mezinárodní sympozium fresky.

Letos se ho účastní tito malíři:

Bára Jirásko (ČR)

Josef Kleiner (ČR)

Janetta a Alexandr Klemensovi (ČR)

Renato Zannini (Itálie).

Budou malovat své fresky v areálu Umělecké kolonie v Bastionu IV v Josefově.

Freska neboli malba do čerstvé omítky je jednou z nejstarších malířských technik, v současnosti ale málo používaná. My jsme se rozhodli tuto ušlechtilou techniku oživit. V Bastionu IV máme na to vhodnou zeď. Pozvali jsme několik malířů, aby svou malbou zkrášlili prostory v Umělecké kolonii. Tato myšlenka vzešla od naší členky, keramické sochařky Markéty Škopkové, která se s technikou fresky seznámila v Itálii u českého malíře a ilustrátora Štěpána Zavřela. Z Itálie přijede i malíř Renato Zannini, který má s freskami bohaté zkušenosti, (a spolu se sochařem Gilbertem Fossenem pořádají v severní Itálii umělecké sympozium Arte e natura).

Program našeho sympozia začíná v neděli setkáním všech malířů a besedou o technice fresky. Vlastní malování začne v pondělí 19. 8. a bude probíhat celý týden, do soboty 24. srpna. Během pravidelné otevírací doby mají návštěvníci možnost sledovat průběh tvorby, hlavní návštěvní den pro veřejnost bude čtvrtek 22. 8. od 10:00 do 17:00.

Namalované fresky pak v Bastionu IV zůstanou jako trvalá umělecká díla, a příští rok proběhne druhý ročník sympozia.

Tato událost se koná v prostorách obnovených v rámci Oživení pevnosti Josefov. Naše sympozium fresky finančně podpořili Královéhradecký kraj, Město Jaroměř a také firma Artikon, která nám zajistila kvalitní práškové pigmenty značky Kremer.

Všem sponzorům velice děkujeme.