V první polovině července bude u nás probíhat divadelní soustředění kolektivu tYhle. V jeho rámci budeme mít možnost zhlédnout jedno představení z průběhu zkoušení, tzv. work in progress, a to v neděli 7. července od 18 hodin.

Na kraji krajina, Masky, Mášský

rezidenční work in progress 7.7. od 18:00

anotace:

Více než obličej, pod povrchem tváře se objevuje krajina. Při surfování po záhybech mozkové kůry dochází laskavým způsobem k objevování zcela nového vesmíru. Živá hmota uniká z dosahu neživé hmoty a podniká experimenty. Co se stane, když se maska odmaskuje, když se krajina vymaní ze své působnosti a na měsíčním podkladu se rozvine původ světa?

Mášský je kolektivní projekt s maskami, vyrobenými na míru jedinečným bytostem, který bude mít premiéru 14. 9. na Švetskovém dvoře v Malovicích. Projekt inicioval Lukáš Karásek se spolkem tYhle a tvoří jej skupina autorek a autorů: Lukáš Karásek, Margaryta Lebedzeva, Alica Minar, Judita Mejstříková, Uršula 

Sereghy, Marie Svobodová, Kateřina Szymanski, Lucie Vrbíková, Orkun Turkmen, Magdaléna Vrábová.

fotky v příloze: tYhle, Mášský rezidence v Ostravě březen 2024, MOVE Ostrava, foto: Aneta Klimešová

tYhle / i fyzické divadlo
Kolektiv umělců generace Y zabývající se současným pohybovým a vizuálním uměním.

tYhle je česko-francouzský kolektiv umělců tvořících převážně v České republice, tYhle je platforma pro vyjádření se prostřednictvím performativního umění, tance, fyzického divadla a vizuálního umění. tYhle jsou v základním složení čtyři umělci, kteří sdílejí podobný pohled na současné umění: je nezbytné experimentovat a bořit hranice.

Kolektiv byl založen v roce 2015 v Brně herci a tanečníky, Lukášem Karáskem a Florentem Golfierem, kteří se seznámili během studia. Následně se připojila světelná designérka Zuzana Režná a scénografka/choreografka Marie Gourdain.


Název tYhle je inspirován generací Y. Písmeno Y pro nás svojí grafickou podobou vyjadřuje průnik různých linií, směrů, inspirací a tento průnik je pro nás prostor, ve kterém se potkáváme a tvoříme.