Zveme vás na nevšední taneční performanci, která provází dvě krátká taneční představení pojednávající o zkamenělinách a pomíjivosti. Představení se odehraje pravděpodobně ve venkovních prostorách bastionu IV, tak doporučujeme teplé oblečení. Vstupné je dobrovolné, doporučené 100 Kč.

FOSSILIS
Tanec: Jolana Šturmová a Natálie Vacková
Choreografie/dramaturgie: Jolana Šturmová a Natálie Vacková


Site-specific představení Fossilis vzniklo v rámci krátké rezidence na hradě Točník. V rámci této rezidence jsme se zamýšleli nad pomíjivostí starých budov. Nevyužívané budovy, které jsou takzvaná mrtvá tělesa, oděna živou přírodou. Domy, které nejsou okupované lidmi, ale je v nich zabydleno spoustu rostlinných druhů a malých živočichů. Co cítí člověk, který navštíví už takhle mrtvé, prázdné a tiché místo? Jaký smysl je těchto prázdných a zapomenutých objektů? Jak se asi cítí příroda obrůstající betonové zdi? Jak se tam asi všem těm živočichům žije? Všechny tyto otázky zkoumáme v naší site-specific performance. Právě skrz
nedivadelní prostor a vykročení z komfortu dokážeme být blíže přírodě a celkově tématu představení.
Je pro nás důležité nacítit se na nové prostory a čelit tak výzvě zasadit vždy představení do nového místa, protože právě každé místo má nějaký mrtvý bod, budovu, či vykopávku z dávných životů.


AMONITA
Tanec: Barbora Ptáčková
Choreografie/dramaturgie: Barbora Ptáčková


Zkamenělá v přesvědčeních. Pevně utvrzena ve svých ,,pravdách“, se kterými zůstává dlouho, dokud nepřijde otřes. Někdy je potřeba i několik takových otřesů, než danou ,,pravdu“ opustí. Někdy otřes nepřijde a s ním nepřijde ani pohyb a tak kornatí a stává se živou fosilií svých vlastních přesvědčení a pravd. Performance je inspirována otázkami a představami o tom, jak by vypadala zkamenělina dnešního člověka a co všechno se v průběhu života usazuje v našem těle a mysli.